Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sernik waniliowy na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo prosty, dość szybki i niedrogi sernik. Piekę go najchętniej na szerokiej płaskiej blaszce, żeby był niski, szybko ostygł i można go było na pikniku jeść po prostu paluchami.

Sernik waniliowy na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik waniliowy na herbatnikach

 

Sposób przygotowania:

Sernik waniliowy na herbatnikach
Biały ser zmielić albo użyć miałkiego twarogu sernikowego z wiaderka. Dodać cukier puder i utrzeć na gładką masę.

Dodać całe jajka i zmiksować tylko do połączenia i wyrównania konsystencji. Nie można miksować za długo, żeby nie wtłoczyć w masę serową dużej ilości powietrza.

Dosypać kaszę mannę, mąkę ryżową i budyń waniliowy - wymieszać szybko na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodać olej i mleko. Wymieszać do połączenia.

Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, dno wyłożyć kakaowymi herbatnikami i wylać masę serową.

Piec w temp. 160-170*C przez 40 minut.

Po upieczeniu dokładnie ostudzić i schłodzić.
Sernik waniliowy na herbatnikach
Twarożek zmiksować z cukrem i jajkami na gładko.
Sernik waniliowy na herbatnikach
Dodać wszystkie suche składniki i wymieszać.
Sernik waniliowy na herbatnikach
W dużej szerokiej formie ułożyć herbatniki i wylać ser.
Sernik waniliowy na herbatnikach
Sernik upiec, pozostawić do ostygnięcia i schłodzić.