Sposób przygotowania:
Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladąLemon curd:
Cytryny należy porządnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę.
Następnie w małym rondelku roztrzepać jajka, żółtka oraz cukier. Całość mieszając - podgrzać na niewielkim ogniu.
Dodać masło i sok z cytryn. Nadal mieszając - masę zagotować.
(Powinna zgęstnieć.)
Gotowy krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową.
Spód:
Ciastka rozdrobnić na miał i połączyć z roztopionym masłem/margaryną.
Całość wklepać w dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa:
Czekoladę należy rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z cukrem waniliowym.
Ciągle miksując - stopniowa dodawać mascarpone oraz białą czekoladę.
Całość:
Spód posmarować cienką warstwą lemon curd, a następnie obłożyć plasterki kiwi i zakryć masą serkową.
Całość wyrównać, posmarować kremem cytrynowym - grubą warstwą oraz ponownie obłożyć kawałkami kiwi.
Chłodzenie:
Ciasto wstawić do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
gusia1000
ula_94