Sposób przygotowania:
Migliaccio - włoski sernik z ricottą oraz semoliną
W rondlu zagotować mleko, wodę, dodać masło. Zmniejszyć ogień i stopniowo wsypywać semolinę, cały czas mieszając. Gotować aż masa bardzo zgęstnieje. Zestawić z ognia.
Jajka ubić z cukrem na gęstą, pulchną pianę. Do ubitych jajek wmiksować semolinę z ricottą, olejek waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny a także kurkumę.
Małą tortownice posmarować masłem i posypać semolina.
Do tortownicy wlać przygotowana masę i wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika.
Piec przez około 40 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
Po lekkim przestudzeniu wyciągnąć z tortownicy.
Taki serniczek dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Jajka ubić z cukrem na gęstą, pulchną pianę. Do ubitych jajek wmiksować semolinę z ricottą, olejek waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny a także kurkumę.
Małą tortownice posmarować masłem i posypać semolina.
Do tortownicy wlać przygotowana masę i wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika.
Piec przez około 40 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
Po lekkim przestudzeniu wyciągnąć z tortownicy.
Taki serniczek dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.