betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Piaskowa babka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis na smaczną babkę do herbatki lub kawki.

Piaskowa babka z rodzynkami

Składniki:

Piaskowa babka z rodzynkami

 

  • 20 dag rodzynek sułtańskich jasnych
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • Aromat cytrynowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki kakao
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Piaskowa babka z rodzynkami
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, budyń, śmietanę, kilka kropli aromatu oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzeć na gładką masę. Dodać rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.. Odlać 1/3 ciasta i wymieszać z kakao. Natłuścić formę do pieczenia . Wlać ½ ciasta jasnego, na to ciasto ciemne i resztę jasnego. Piec w temperaturze 180 st. C przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego.