kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babka piwna z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do wyboru jest wiele rodzajów babek... piaskowe, cytrynowe albo... piwne. Do jej przygotowania namówił mnie mąż. Jej smak jest nietypowy i bardzo ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :)

 Babka piwna z lukrem

Składniki:

Babka piwna z lukrem

 

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 120g margaryny
  • pół szklanki oleju
  • łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15g cukru waniliowego
  • 3 szklanki maki tortowej
  • szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej)
  • na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Babka piwna z lukrem
Margarynę rozpuszczamy i chłodzimy do temperatury pokojowej. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowanie dodajemy kolejno cukier, cukier waniliowy, olej, przestudzoną margarynę, ocet i przesianą mąkę. jako ostatnie dolewamy piwo. Ciasto przekładamy do formy z kominem i pieczemy przez 45-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Z cukru pudru, soku jabłkowego i cytrynowego ucieramy lukier i dekorujemy nim ciasto.