SUPERPRZEPIS

Babka piwna

  • 19
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Babka piwna Więcej zdjęć (5)

Przepis na tą babkę znalazłam w gazecie z 2003 roku i po prostu MUSIAŁAM ją upiec :)

Składniki:

Babka piwna

 

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru – według mnie spokojnie można dać mniej, bo z tą ilością babka jest bardzo słodka
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • LUKIER:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5-2 łyżki soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • masło do wysmarowania formy
  • około 5 dag mieszanki drobno krojonych owoców kandyzowanych

Sposób przygotowania:

Babka piwna
Foremkę na babkę z kominem wysmarowałam grubą warstwą masła. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.

Całe jajka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą białą masę. Nie przerywając mieszania dodałam porcjami przesianą z proszkiem mąkę i olej. Na koniec nadal miksując, dolałam piwo. Mieszałam do momentu, aż piwo się wchłonęło i powstało jednolita masa.

Ciasto przełożyłam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 45-50 minut, sprawdziłam patyczkiem, czy jest już gotowe. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z foremki i przełożyłam na kratkę kuchenną.

Cukier puder utarłam na gładko z sokiem cytrynowym (lukier powinien być dość gęsty) i polałam nim wystudzoną babkę, wierzch posypałam owocami kandyzowanymi.



***Moje spostrzeżenie: wydaje mi się, że temperatura, w jakiej piekłam babkę była troszkę za wysoka, bo ciasto bardzo śmiesznie wyrasta, tzn. rosną brzegi, zapiekają się i składają do środka, zaś dalej od brzegu formy następuje „erupcja” surowego ciasta, przez co babka nie ma płaskiego dna. W oryginalnym przepisie podana jest temperatura 180 stopni bez termo obiegu.
Babka piwna
Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia.
Babka piwna
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem formy.
Babka piwna
Lekko przestudzoną babkę przełożyłam na kratkę kuchenną.
Babka piwna
Bardzo smaczna i wilgotna babka piwna...