Sposób przygotowania:
Babka piwna
Foremkę na babkę z kominem wysmarowałam grubą warstwą masła. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.
Całe jajka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą białą masę. Nie przerywając mieszania dodałam porcjami przesianą z proszkiem mąkę i olej. Na koniec nadal miksując, dolałam piwo. Mieszałam do momentu, aż piwo się wchłonęło i powstało jednolita masa.
Ciasto przełożyłam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 45-50 minut, sprawdziłam patyczkiem, czy jest już gotowe. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z foremki i przełożyłam na kratkę kuchenną.
Cukier puder utarłam na gładko z sokiem cytrynowym (lukier powinien być dość gęsty) i polałam nim wystudzoną babkę, wierzch posypałam owocami kandyzowanymi.
***Moje spostrzeżenie: wydaje mi się, że temperatura, w jakiej piekłam babkę była troszkę za wysoka, bo ciasto bardzo śmiesznie wyrasta, tzn. rosną brzegi, zapiekają się i składają do środka, zaś dalej od brzegu formy następuje „erupcja” surowego ciasta, przez co babka nie ma płaskiego dna. W oryginalnym przepisie podana jest temperatura 180 stopni bez termo obiegu.
Całe jajka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą białą masę. Nie przerywając mieszania dodałam porcjami przesianą z proszkiem mąkę i olej. Na koniec nadal miksując, dolałam piwo. Mieszałam do momentu, aż piwo się wchłonęło i powstało jednolita masa.
Ciasto przełożyłam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 45-50 minut, sprawdziłam patyczkiem, czy jest już gotowe. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z foremki i przełożyłam na kratkę kuchenną.
Cukier puder utarłam na gładko z sokiem cytrynowym (lukier powinien być dość gęsty) i polałam nim wystudzoną babkę, wierzch posypałam owocami kandyzowanymi.
***Moje spostrzeżenie: wydaje mi się, że temperatura, w jakiej piekłam babkę była troszkę za wysoka, bo ciasto bardzo śmiesznie wyrasta, tzn. rosną brzegi, zapiekają się i składają do środka, zaś dalej od brzegu formy następuje „erupcja” surowego ciasta, przez co babka nie ma płaskiego dna. W oryginalnym przepisie podana jest temperatura 180 stopni bez termo obiegu.
Netka
edytaha
Dziękuję Netko :)
Gosia85
jaNina
zbysiowa
2milutka
julcia12437
edytaha
Julciu, alkohol w trakcie pieczenia wyparuje, więc babkę można dać nawet małym dzieciom :)
msewka
edytaha
Dziękuję Ewuniu :)
mysza75
edytaha
Dziękuję :) Skoro nie możesz słodkiego, to możemy napić się samego piwka :)
monikaT83
edytaha
Dziękuję Moniko :) Udanego babkowego debiutu! :D
monikaT83
edytaha
Na pewno się uda, trzymam kciuki :D
monikaT83
Sarenka
edytaha
Masz rację Sarenko, rzeczywiście jest wilgotna i smaczna :)