misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Piwna babka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna babka piwna z nutą cytryny jest doskonałym dodatkiem do kawy...

Piwna babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piwna babka

 

 

Sposób przygotowania:

Piwna babka
Margarynę stopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Wsypać skórkę cytrynową i chwilę ubijać. Do ubitych jajek wlewamy na przemian stopioną margarynę i piwo oraz wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ciągle ubijamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do dużej formy w kształcie babki posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu babkę odwracamy i wyjmujemy z formy, gdy ostygnie lukrujemy lukrem cytrynowym (ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny) i ozdabiamy otartą skórka z cytryny. SMACZNEGO!
Piwna babka
jajka ubijamy na puch z cukrem, cukrem waniliowym i solą...
Piwna babka
do ubitych jajek na przemian wlewamy stopioną margarynę, piwo oraz wsypujemy makę...
Piwna babka
ciasto przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą...
Piwna babka
Babka piwna pokryta lukrem cytrynowym i ozdobiona skórką cytrynową...