Sposób przygotowania:
Babka na oranżadzie z wiśniami z kompotu
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.Do miski wbić białka. Ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku. Następnie cały czas miksując na przemian dodawać po trosze mąki, oleju i oranżady. Miksować do połączenia składników. Do ciasta dodać około 1,5 szklanki wiśni. Przełożyć do formy na babkę z kominem. Po wierzchu posypać resztą wiśni wciskając je odrobinę do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Zmniejszyć temperaturę do 180 i piec około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i wyjąć z formy. Polewa: Zagotować wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojona w kostkę margarynę i gotować aż się tłuszcz rozpuści. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce kakao caly czas mieszając, ostudzić. Polać babkę i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!