Sposób przygotowania:
Wieniec piwny
Mikserem ubic jaja z cukrem na puszysta mase. Stopniowo dodawac make, nastepnie proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo wlewac olej. Dokladnie zmiksowac. Na koniec dodac piwo i sok z cytryny, zmiksowac. Forme wysmarowac tluszczem i posypac maka. Wlac ciasto do formy i wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawic ciasto w zamknietym piekarniku przez 5 minut, po czym wyjac i odstawic w chlodne miejsce. Gdy ciasto ostygnie wyjac je ostroznie z formy i posypac przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z odrobina cukru waniliowego.
wedith1
marietta
luna
msewka
Jak skończy mi się chorobowe to zmykam po piwko i do pieczenia marsz!
InesS
Anula
Sarenka
Sarenka
InesS
marietta
Sarenka
Wiem, ze sa ciasta np.niemieckie na winie. Wujek meza, który mieszka w Niemczech, przekazal mojej tesciowej kilka butelek. Bylo to jednak wino przeznaczone tylko i wylacznie do pieczenia ciasta z konkretnym przepisem. Podobno pyszne, ale nie mialam szansy jego spróbowania.