Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec piwny

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wilgotna, smaczna, szybka i prosta w wykonaniu babka. Ciasto jest pieczone na piwie, ale smak tego nie zdradza :)

Wieniec piwny

Składniki:

Wieniec piwny

 

  • maka pszenna - 3 szklanki (szkl. o obj. 250ml),
  • piwo jasne - szklanka,
  • jaja - 4 sztuki,
  • olej - szklanka,
  • cukier - niepelna szklanka,
  • cukier waniliowy - 2 lyzeczki,
  • proszek do pieczenia - 2 lyzeczki,
  • tluszcz i maka do formy,
  • forma na wieniec,
  • sok z cytryny - 2 lyzki.
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Sposób przygotowania:

Wieniec piwny
Mikserem ubic jaja z cukrem na puszysta mase. Stopniowo dodawac make, nastepnie proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo wlewac olej. Dokladnie zmiksowac. Na koniec dodac piwo i sok z cytryny, zmiksowac. Forme wysmarowac tluszczem i posypac maka. Wlac ciasto do formy i wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawic ciasto w zamknietym piekarniku przez 5 minut, po czym wyjac i odstawic w chlodne miejsce. Gdy ciasto ostygnie wyjac je ostroznie z formy i posypac przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z odrobina cukru waniliowego.

Tagi:

piwo mak