agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babka pomarańczowa wg agnieszkalider

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka o delikatnym smaku pomarańczy w lukrze smakuje rewelacyjnie

Babka pomarańczowa wg agnieszkalider

Składniki:

Babka pomarańczowa wg agnieszkalider

 

  • olej 1/4 szklanki
  • skórka z cytryny 2 łyżeczki
  • cukier puder 15 dkg
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • jajka 2 szt
  • cukier 1 szklanka
  • pomarańcza 1 szt
  • aromat waniliowy 4 Krople
  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa wg agnieszkalider
Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić je. Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej i dalej miksować, sok z 1 pomarańczy i dodatkowo dodać startą skórkę z pomarańczy- 2 łyżeczki, ciągle miksując dodać aromat, proszek i mąkę. Ciasto powinno mieć jednolitą i delikatną konsystencję. Piec w temperaturze ok. 180- 190 stopni C przez ok 35-40 minut. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona, piec do suchego patyczka. Udekorować lukrem, który należy wykonać w sposób następujący: Wszystkie składniki: cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę wymieszać do momentu aż powstanie jednolita masa.Posmarować ciasto. Zamiast lukru babkę można oblać czekoladą lub polewą.

Tagi:

jajko jajka