Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Babka pomarańczowo-cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W tej babce można się zakochać

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Składniki:

Babka pomarańczowo-cytrynowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowo-cytrynowa
Cytrynę i pomarańczę dokładnieumyć,sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka i mąkę, następnie sól, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny a na koniec dżem pomarańczowy. Orzechy grubo posiekać, umyte rodzynki osuszyć i obsypać mąką, aby nie opadły na dno foremki. Do utartej masy wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wcześniej przygotowane bakalie i dokładnie wymieszać ciasto. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do foremki babkowej posmarowanej masłem i obsypanej tartą bulką i piec ok. 50 min w piekarniku o temp, 180° C Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z żółtkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Gdy lukier jest zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej, letniej wody. Przestudzone ciasto po- lukrować.

Tagi:

ciasto