Babka ponczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

lekka nasączana babka ponczowa

Babka ponczowa

Składniki:

Babka ponczowa

 

  • Składniki:
  • masła lub margaryny, sól, 2 dkg skórki pomarańczowej, 5 dkg drożdży, wanilia, tłuszcz do formy
  • poncz: 1/3 l wody, 20 dkg cukru, rum, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
  • rumowy: 20 dkg cukru, 6 łyżek wody, Ľ łyżki octu(6%), rum, cytryna lub kwasek cytrynowy.

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ponczowa
Przygotowanie:
Dwie formy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać na stolnicę, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 10 dkg mąki, trochę mleka i zarobić rozczyn o gęstości dobrej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kostkę. Masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka i cukier, włożyć rozczyn, ucierać dalej, dodając po trochu mleka i mąki. Ciasto powinno być rzadkie. Dodać pianę, skórkę pomarańczową i wanilię. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Formy napełniać ciastem do połowy i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić na dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 1 godziny. Przyrządzić poncz: cukier zagotować z wodą, dodać otartą skórkę z cytryny, schłodzić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i rumem. Upieczoną babkę wyjąć, lekko schłodzić, ostrożnie wyjąć z formy, gdy ostygnie nakłuć drewnianą szpilką w wielu miejscach, nasączyć ponczem. Przyrządzić lukier: cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, ugotować syrop II stopnia, lekko schłodzić, ucierać, Gdy zacznie bieleć, przyprawić do smaku rumem, sokiem z cytryny. Lać cienkim strumieniem na ostudzoną babką i smarując pędzlem polukrować ją.

Tagi:

ciasto