Sposób przygotowania:
Babka ponczowa
Przygotowanie:
Dwie formy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać na stolnicę, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 10 dkg mąki, trochę mleka i zarobić rozczyn o gęstości dobrej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kostkę. Masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka i cukier, włożyć rozczyn, ucierać dalej, dodając po trochu mleka i mąki. Ciasto powinno być rzadkie. Dodać pianę, skórkę pomarańczową i wanilię. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Formy napełniać ciastem do połowy i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić na dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 1 godziny. Przyrządzić poncz: cukier zagotować z wodą, dodać otartą skórkę z cytryny, schłodzić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i rumem. Upieczoną babkę wyjąć, lekko schłodzić, ostrożnie wyjąć z formy, gdy ostygnie nakłuć drewnianą szpilką w wielu miejscach, nasączyć ponczem. Przyrządzić lukier: cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, ugotować syrop II stopnia, lekko schłodzić, ucierać, Gdy zacznie bieleć, przyprawić do smaku rumem, sokiem z cytryny. Lać cienkim strumieniem na ostudzoną babką i smarując pędzlem polukrować ją.
Dwie formy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać na stolnicę, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 10 dkg mąki, trochę mleka i zarobić rozczyn o gęstości dobrej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kostkę. Masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka i cukier, włożyć rozczyn, ucierać dalej, dodając po trochu mleka i mąki. Ciasto powinno być rzadkie. Dodać pianę, skórkę pomarańczową i wanilię. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Formy napełniać ciastem do połowy i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić na dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 1 godziny. Przyrządzić poncz: cukier zagotować z wodą, dodać otartą skórkę z cytryny, schłodzić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i rumem. Upieczoną babkę wyjąć, lekko schłodzić, ostrożnie wyjąć z formy, gdy ostygnie nakłuć drewnianą szpilką w wielu miejscach, nasączyć ponczem. Przyrządzić lukier: cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, ugotować syrop II stopnia, lekko schłodzić, ucierać, Gdy zacznie bieleć, przyprawić do smaku rumem, sokiem z cytryny. Lać cienkim strumieniem na ostudzoną babką i smarując pędzlem polukrować ją.