jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1692]

Czekoladowa babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 19

To mocno kakaowa i wilgotna babka. Polecam ją nie tylko ze względu na jej czekoladowy smak i migdałowy aromat, ale też na szybkość wykonania. Powstaje bowiem błyskawicznie!

Czekoladowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa babka

SKŁADNIKI

  • 5 jajek,
  • 1szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 kopiate łyżki kakao dobrej jakości,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3łyżeczki sody,
  • Olejek migdałowy na zapach

DODATKOWO:

  • Tłuszcz do wysmarowania formy,
  • Bułka tarta do oprószenia formy,
  • Ok 150 gram mlecznej czekolady,
  • 5 dag masła,
  • dowolne kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka

ETAP 1

Czekoladowa babka
Przygotowujemy formę na babkę o średnicy 22 cm

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

ETAP 2

Czekoladowa babka
Suche składniki łączymy ze sobą

Suche składniki ( mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę) łączymy ze sobą. Jajka wybijamy do miski i dodajemy do nich cukier.

ETAP 3

Czekoladowa babka
Przygotowane jajka z cukrem ubijamy dokładnie.

Tak przygotowane ubijamy na puszystą masę

ETAP 4

Czekoladowa babka
Suche składniki i mokre dodajemy do ubitych jajek

Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie oraz płynne składniki. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 5

Czekoladowa babka
przygotowane ciasto przelewamy do formy

Gotowe czekoladowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy.
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45-50 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem masła. Płynną oblewamy przestudzoną babkę. Odstawiamy na koło 0,5 godziny, by czekolada zastygła. Całość dowolnie dekorujemy.

Tagi:

ciasto babka