lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka gotowana wg laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna wyszła babka jestem zadowolona :)

Babka gotowana wg laluni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka gotowana wg laluni

 

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka* drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek rumowy
  • Polewa:
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Babka gotowana wg laluni
Zmiksowałam cukier i cukier waniliowy i masło na puszysta masę . Dodawałam po 1 jajku kręciłam już wałkiem do ciasta . Make tortowa i mąkę ziemniaczaną odmierzyłam i wsypałam do miski , dodałam proszek do pieczenia. Wzięłam sito i przesiałam maki z proszkiem do pieczenia. Dodawałam partiami mąkę ucierając ciasto. Na koniec dodałam olejek rumowy. Przełożyłam łyżką ciasto do formy wysmarowanej masłem . Wstawiłam w garnek tak do połowy formy musi być woda i Od zagotowaniawody gotowałam babkę 70 minut. Wyjęłam po tym czasie z wody i od razu wyjęłam z formy na talerz . Zrobiłam polewę i polałam babkę posypałam dekoracyjnymi kuleczkami .
Babka gotowana wg laluni
Zmiksowałam masło z cukrem cukier dodawałam partiami
Babka gotowana wg laluni
Jak juz zmiksowałam masło zaczełam dodawać po 1 jajku ale zmieniłam mikser na wałek
Babka gotowana wg laluni
Przekładałam łyzka ciasto do formy ale najpierw wysmarowałąm ja dosyc sporo masłem
Babka gotowana wg laluni
Ciasto jak widać siega połowy formy zamykamy je i wsatwiamy do garnka z wodą

Tagi:

czekolada