Sposób przygotowania:
Babka sękaczowa
Żółtka ubijamy z cukrem i wanilią. Dodajmy mąkę, śmietankę i stopniowo letnie masło. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na dno foremki wylewamy jedną chochelkę ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Wlewamy kolejną porcję i znów pieczemy. Czynność powtarzamy do momentu aż skończy się ciasto. Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Kiedy przestygnie wyciągamy z foremki.
Przygotowujemy lukier:
Do cukru wsypujemy cynamon. Miksujemy stopniowo dolewając sok z cytryny i rum lub olejek. Gotowym lukrem dekorujemy babkę.
U mnie jest słabo widoczny, ponieważ chciałam pokazać wygląd ciasta.
Na dno foremki wylewamy jedną chochelkę ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Wlewamy kolejną porcję i znów pieczemy. Czynność powtarzamy do momentu aż skończy się ciasto. Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Kiedy przestygnie wyciągamy z foremki.
Przygotowujemy lukier:
Do cukru wsypujemy cynamon. Miksujemy stopniowo dolewając sok z cytryny i rum lub olejek. Gotowym lukrem dekorujemy babkę.
U mnie jest słabo widoczny, ponieważ chciałam pokazać wygląd ciasta.
robaczek
ciasteczka