sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Babka sękaczowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sękacz to jedno z moich ulubionych ciast. W domowych warunkach ciężko jest odwzorować jego wspaniały smak i oryginalny wygląd. Ta babka to moja pierwsza próba.

Babka sękaczowa

Składniki:

Babka sękaczowa

Składniki

 

  • lukier
  • sok z cytryny
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka rumu lub olejek rumowy

Sposób przygotowania:

Babka sękaczowa
Żółtka ubijamy z cukrem i wanilią. Dodajmy mąkę, śmietankę i stopniowo letnie masło. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Na dno foremki wylewamy jedną chochelkę ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Wlewamy kolejną porcję i znów pieczemy. Czynność powtarzamy do momentu aż skończy się ciasto. Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.

Kiedy przestygnie wyciągamy z foremki.

Przygotowujemy lukier:

Do cukru wsypujemy cynamon. Miksujemy stopniowo dolewając sok z cytryny i rum lub olejek. Gotowym lukrem dekorujemy babkę.

U mnie jest słabo widoczny, ponieważ chciałam pokazać wygląd ciasta.