dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka jest ciastem, które króluje na wielkanocnym stole. W moim domu babka marmurkowa jest niezastąpiona.

Babka marmurkowa

Składniki:

Babka marmurkowa

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa

Krok 1:

Babka marmurkowa
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Miękko margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Oddzielamy żółtka od białek. Stopniową dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.

Krok 2:

Babka marmurkowa
Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek.

Do masy wsypujemy przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Krok 3:

Babka marmurkowa
Ciasto na przemian wlewamy do formy na babkę.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej śmietanę. Ciasto na przemian wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babki. Pieczemy w 180 stopniach ok 50 minut. Upieczoną babkę studzimy i oblewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową.
Smacznego!