LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Babka serowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na babkę serowo cytrynową.

Babka serowo-cytrynowa

Składniki:

Babka serowo-cytrynowa

 

  • 25 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 25 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • kisiel cytrynowy
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki esencji cytrynowej

Sposób przygotowania:

Babka serowo-cytrynowa
Ubijamy jajka z cukrem i dodajemy miękką margarynę. Wszystko starannie mieszamy a gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę, kisiel cytrynowy oraz proszek do pieczenia (możemy wcześniej zmieszać proszek do pieczenia z mąką w jednym naczyniu) . Wszystko razem mieszamy by następnie do jednolitej masy dodać serek waniliowy, cukier waniliowy oraz esencję cytrynową i sok z połowy cytryny. Tak przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy i wstawiamy do chłodnego piekarnika. Pieczemy ciasto około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Babkę można polukrować lub polać dowolną polewą.

Tagi:

jajko jajka