Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Torcik szpinakowy ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto szpinakowe z ubitą śmietaną...u mnie było podane zamiast tortu tradycyjnego, polecam :-)

Torcik szpinakowy ze śmietaną

Składniki:

Torcik szpinakowy ze śmietaną

 

  • CIASTO:
  • szpinak mrożony - 35 dag
  • cukier - 20 dag
  • jajka - 4 szt
  • olej - 1 szkl
  • mąka pszenna - 1 szkl
  • mąka krupczatka - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki

 

 

  • DODATKOWO:
  • perełki złote
  • cukier błyszczący

Sposób przygotowania:

Torcik szpinakowy ze śmietaną
Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę.

Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.

Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej.

Pieczemy 60 minut w 180st C, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto przekrawamy na pół.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.

Śmietaną przekładamy pierwszą cześć ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, i dowolnie dekorujemy ciasto.

Na wierzchu posypujemy perełkami i cukrem błyszczącym.

Schładzamy ok 2 godz.