Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Ciasto Flamengo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto Flamengo- wspaniały deser, który ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko.

Ciasto Flamengo

Składniki:

Ciasto Flamengo

Biszkopt ciemny

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 4 łyżki oleju,
  • ½ łyżki octu,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia.

Biszkopt jasny

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • ½ łyżki octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka.
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 1 kieliszek spirytusu,

Dodatkowo

  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 1 duża paczka herbatników,
  • 2 kieliszki likieru czekoladowego,
  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania:

Ciasto Flamengo
1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt nasączam likierem czekoladowym.

2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Maso razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu dodaję spirytus. Wszystko razem ucieram.

4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt jasny. Biszkopt smakuję masą kajmakową. Na masie układam herbatniki. Wierzch ciasta oprószam kakao. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

Tagi:

ciasto deser