jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Babka świąteczna warzywna

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Babka na Wielkanoc lub upalny letni dzień.

Babka świąteczna warzywna

Składniki:

Babka świąteczna warzywna

 

  • pół kg mięsa z indyka
  • 3 marchewki
  • mały seler
  • kawałek brokuła, 1 pietruszka, 1 por
  • 3 jaja
  • pęczek natki pietruszki
  • żelatyna na 0,75 l płynu
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz, przyprawa do zupy
  • listki selera lub pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka świąteczna warzywna
Jaja ugotuj na twardo.

Mieso pokrój na kawałki - ugotuj je w niewielkiej ilości wody

razem z warzywami, z dodatkiem przypraw tak, aby uzyskać ok pół litra bulionu.

Żelatynę rozpuść w mniejszej ilości bulionu (pół litra).

Warzywa pogrupuj kolorami tj.

1) marchewkę zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny,

dopraw do smaku, dodaj łyżeczkę czerwonej papryki otrzymasz warstwę czerwoną.

2) seler zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny, dopraw

do smaku solą i pieprzem - otrzymasz białą warstwę

3) resztę warzyw z natką pietruszki zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny, dopraw

do smaku solą i pieprzem - otrzymasz zieloną warstwę

Do foremki wlej białą warstwę ,

przełóż posiekanymi dwoma jajkami ugotowanymi na twardo, posól jajka i popieprz.

Następnie wlej warstwę czerwoną, posyp

posiekanym mięsem indyczym na które wylej warstwę zieloną.

Wstaw do lodówki.

Po schłodzeniu wyłóż babkę warzywną na talerz (foremkę wstaw na chwilę do gorącej wody),

na górze ułóż cząstki jajka na majonezie.

Udekoruj listkami pietruszki lub selera, posyp czerwoną papryką.