Sposób przygotowania:
Babka świąteczna warzywna
Jaja ugotuj na twardo.
Mieso pokrój na kawałki - ugotuj je w niewielkiej ilości wody
razem z warzywami, z dodatkiem przypraw tak, aby uzyskać ok pół litra bulionu.
Żelatynę rozpuść w mniejszej ilości bulionu (pół litra).
Warzywa pogrupuj kolorami tj.
1) marchewkę zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny,
dopraw do smaku, dodaj łyżeczkę czerwonej papryki otrzymasz warstwę czerwoną.
2) seler zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny, dopraw
do smaku solą i pieprzem - otrzymasz białą warstwę
3) resztę warzyw z natką pietruszki zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny, dopraw
do smaku solą i pieprzem - otrzymasz zieloną warstwę
Do foremki wlej białą warstwę ,
przełóż posiekanymi dwoma jajkami ugotowanymi na twardo, posól jajka i popieprz.
Następnie wlej warstwę czerwoną, posyp
posiekanym mięsem indyczym na które wylej warstwę zieloną.
Wstaw do lodówki.
Po schłodzeniu wyłóż babkę warzywną na talerz (foremkę wstaw na chwilę do gorącej wody),
na górze ułóż cząstki jajka na majonezie.
Udekoruj listkami pietruszki lub selera, posyp czerwoną papryką.
Mieso pokrój na kawałki - ugotuj je w niewielkiej ilości wody
razem z warzywami, z dodatkiem przypraw tak, aby uzyskać ok pół litra bulionu.
Żelatynę rozpuść w mniejszej ilości bulionu (pół litra).
Warzywa pogrupuj kolorami tj.
1) marchewkę zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny,
dopraw do smaku, dodaj łyżeczkę czerwonej papryki otrzymasz warstwę czerwoną.
2) seler zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny, dopraw
do smaku solą i pieprzem - otrzymasz białą warstwę
3) resztę warzyw z natką pietruszki zmiksuj z dodatkiem 1/3 rozpuszczonej żelatyny, dopraw
do smaku solą i pieprzem - otrzymasz zieloną warstwę
Do foremki wlej białą warstwę ,
przełóż posiekanymi dwoma jajkami ugotowanymi na twardo, posól jajka i popieprz.
Następnie wlej warstwę czerwoną, posyp
posiekanym mięsem indyczym na które wylej warstwę zieloną.
Wstaw do lodówki.
Po schłodzeniu wyłóż babkę warzywną na talerz (foremkę wstaw na chwilę do gorącej wody),
na górze ułóż cząstki jajka na majonezie.
Udekoruj listkami pietruszki lub selera, posyp czerwoną papryką.
góralka
Sarenka
luna
Natala1210
Jojo
iwi69
eli_555