IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

babka trzy-kolorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trzykolorowa babka dla miłośników ciekawych efektów kulinarnych

babka trzy-kolorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

babka trzy-kolorowa

 

  • 6 szt jaja,
  • 2 szklanka mąka pszenna,
  • 2,5 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 opak cukier waniliowy,
  • 1,5 szklanka cukier,
  • 5 łyżka olej,
  • 1 kostka margaryna,
  • 1/2 szklanka mak,
  • 3 łyżka kakao,
  • 2 łyżka mąka pszenna

 

Sposób przygotowania:

babka trzy-kolorowa
Jajka rozdzielić na białko i żółtko, z białek ubić pianę. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę potem dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec olej . Ciasto podzielić na 3 równe części do jednej części dodać dwie łyżki mąki i wymieszać, do drugiej części (suchy, nie parzony) mak i dokładnie wymieszać, do trzeciej części dodać kakao i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Do formy od babki wlewać kolejno, część białą, następnie kakaową, a na końcu makową. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Po ostygnięciu babki można ją polać polewą. Smacznego!
babka trzy-kolorowa
do drugiej części (suchy, nie parzony) mak i dokładnie wymieszać,
babka trzy-kolorowa
do trzeciej części dodać kakao i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy
babka trzy-kolorowa
Do formy od babci wlewać kolejno, część białą, następnie kakaową, a na końcu makową.
babka trzy-kolorowa
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut

Tagi:

mak