joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka "Tulipan" na białkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Babka to jeden z obowiązkowych ciast na stole wielkanocnym u mnie w domu. Ta jest bardzo łatwa do zrobienia, kolorowa i pyszna.

Babka "Tulipan" na białkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka "Tulipan" na białkach

 

  • 7 białek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl mąki
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szkl maku
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 kisiel morelowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka "Tulipan" na białkach
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać olej i wodę, wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do każdej dodać po kolei: kakao, mak, kisiel wiśniowy i morelowy. Masy wymieszać. Do formy na babkę wylać kolejno kolorowe warstwy. Babkę piec ok 45 minut w 160 stopniach do tzw. suchego patyczka. ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Babka "Tulipan" na białkach
Białka ubic na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać aż będą szkliste
Babka "Tulipan" na białkach
Ciasto podzielic na 4 części, do każdej dodać dodatkowy składnik, wymieszać
Babka "Tulipan" na białkach
Cioasto wylewać warstwami do formy na babkę. piec ok 45 min.

Tagi:

mak