madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Babka Tulipan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka fajnie wygląda po rozkrojeniu.

Babka Tulipan

Składniki:

Babka Tulipan

 

  • 5 jajek,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl cukru,
  • 1/2 szkl oliwy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Babka Tulipan
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia oraz ubitą wcześniej pianę z białek. Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części.
Do jednej części ciasta dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, natomiast do czwartej części ciasta suchy mak.
Ciasto wykładamy porcjami do specjalnej formy na babkę. Pieczemy godzinę w temp. 180*C. Po upieczeniu babkę polewamy polewą czekoladową lub dekorujemy wg uznania.

Tagi:

jajko jajka mak