mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tulipan

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Na deser babka Tulipan - to pyszne i kolorowe ciasto posmakuje każdemu, i będzie wspaniałą ozdobą stołu!

Tulipan

Składniki:

Tulipan

 

  • 1 margaryna (masło)
  • 5-6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru (zmniejszyłam ilość do 1 szkl.)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju

 

  • Oraz:

 

  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel wiśniowy (użyłam truskawkowego)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki suchego maku

 

  • Dodatkowo:

 

  • lukier z 1/2 szkl. cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + kilka kropel soku z cytryny
  • kolorowe perełki

 

Sposób przygotowania:

Tulipan
Margarynę, 5 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Podzielić na 4 części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać. Wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Piekłam w keksówce. Po upieczeniu polałam lukrem, ozdobiłam cukrowymi perełkami. Można wstawić na chwilkę jeszcze ciasto do piekarnika, aby lukier podeschnął.

Tulipanek jest naprawdę dobrym ciastem no i ma niezły wygląd, jest prawdziwą ozdobą każdego stołu:)

Tagi:

mak