monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Babka - tulipan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trochę taki mało tulipanowy ten tulipan ale to pierwsza taka moja babka więc jest nadzieja,że się wyrobię:))

Babka - tulipan  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka - tulipan

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki+1 łyżka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki maku
  • 1 kisiel żurawinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka - tulipan
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać z olejem do miski z pianą. Następnie podzielić ciasto na 4 części-najlepiej przygotować sobie 4 miski lub garnki i nakładać do każdego po 1 łyżce ciasta aż do momentu gdy w głównej misce już nie będzie ciasta. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę mąki i 2 żółtka i wymieszać dobrze mikserem. Przelać do keksówki. Następnie do drugiej części dodać kakao i 1 żółtko i znów wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę. Do trzeciej części ciasta dodać proszek kisielowy oraz ostatnie żółtko. Wymieszać. Wylać na wierzch. Do ostatniej części ciasta dodać mak i wymieszać. Wylać na górę. Przez środek ciasta rozciąć. Piec około 60 minut w 190 st. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Babka - tulipan
do ubitych białek na przemian dodawać mąkę i olej
Babka - tulipan
ciasto podzielić na 4 równe części
Babka - tulipan
do ciasta dodać żółtko i proszek kiślowy
Babka - tulipan
ciasto wartswami wylewać w formie do pieczenia

Tagi:

jajko jajka mak