Sposób przygotowania:
Moja babka Tulipan
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy dokładnie się ubiją dodawać pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Po dokładnym zmiksowaniu masy jajecznej z margaryną dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać. Następnie wlać olej i wszystko połączyć. Z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Dodać ja do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel i barwnik, do drugiej mak a do trzeciej kakao, czwartą część zostawić bez niczego. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę bez dodatków, rozsmarować po dnie foremki. Część z kakao wymieszać i wyłożyć na jasną masę. Potem wymieszać część z makiem i także wyłożyć do foremki na część z kakao. Na koniec wymieszać masę z kisielem i jako ostatnią warstwę wyłożyć do blaszki. Dowolny nóż włożyć z jednej strony foremki do samego dołu i przeciągnąć nożem przez długość foremki. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
monikaT83
zewa
Moniczko już zjedzona. Babka jest wilgotna i puszysta, czyli tak jak lubię.
edytaha
zbysiowa
zewa
Madziu jak pisałam już zjedzona, więc kochana spóźniłaś się.
Następnym razem schowam dla Ciebie :)
zbysiowa
Dziękuję, ja i tak mogę tylko wirtualnie;)
zewa
:)
2milutka
gusia1000