zakrecona8

zakrecona8

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Babka tulipan zakreconej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczna babka, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, zawsze wychodzi idealna. Gorąco polecam ten przepis. :)

Babka tulipan zakreconej

Składniki:

Babka tulipan zakreconej

 

  • 6 jaj
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel wiśniowy

Sposób przygotowania:

Babka tulipan zakreconej
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtak, mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać. Do tego wlać oliwę, a następnie dodać ubite wcześniej białka. Ciasto podzielić na 3 lub 4 części (w zależności od tego, które dodatki mamy właśnie w domu, ja ostatnio podzieliłam je tylko na dwie części i dodałam do jednej kisiel brzoskwiniowy, a do drugiej truskawkowy, ta babka w każdym zestawieniu jest smaczna). Do każdej dodać odpowiednio mak, kakao, kisiel cytrynowy i kisiel wiśniowy. Wylewać warstwami.

Tagi:

mak