Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wielkanocna babka tulipan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto tulipan w każdy rok gości na moim wielkanocnym stole. Nie wymaga dużej pracy a efekt zawsze zachwyca.

Wielkanocna babka tulipan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka tulipan

 

  • 8 białek z jajek
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 150 ml oleju
  • 1,5szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki spirytusu
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 2 łyżki kisielu żurawinowego
  • 3-4 krople barwnika spożywczego czerwonego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka tulipan
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać olej i 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszać na najniższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus, zamieszać. Ciasto podzielić na 4 części Do jednej części dodać 3 żółtka, 3 łyżki mąki aromat waniliowy. Do drugiej mak, wiórki kokosowe i aromat migdałowy. Do trzeciej kakao i kawę mieloną. Do czwartej części dodać kisiel żurawinowy i barwnik spożywczy. Formę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta. Ciasto wylać w następującej kolejności. 1 białe 2 makowe 3 kakaowe i 4 kisielowe. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut. Upieczoną babkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Wielkanocna babka tulipan
Do ubitych białek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia olej i spirytus
Wielkanocna babka tulipan
jedną część ciasta wymieszać z żółtkami drugą z makiem
Wielkanocna babka tulipan
Trzecią z kakao i czwartą część z kisielem
Wielkanocna babka tulipan
Kolejno przełożyć do przygotowanej formy