Sposób przygotowania:
Babka serowa z warzywami
-Dowolnie dobrane , pokrojone drobno warzywa ugotować i wystudzić /należy zachować ich jędrność/. -Foremkę / na babkę/ wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. -Piekarnik nastawić na 175-180 st. C. -Ricottę połączyć z jogurtem, wbić jajka i wymieszać. - Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy. - Do masy serowo-jajecznej wsypywać stopniowo mieszankę mąki z przyprawamii zmiksować krótko przy pomocy miksera /na małych obrotach / tylko ,podawać,do momentu, ażmasa będzie jednolita i gładka. -Wlać powoli oliwę i wymieszać starannie łyżką. -Dogotowego ciasta dodać przygotowane warzywa, drobno posiekane zioła , ser pokrojony w kostkę oraz starty parmezan. -Delikatnie wymieszać . -Masę przełożyć do foremki. -Piec ok. 40 minut do momentu, aż ciasto będzie przyrumienione , a patyczek w nie wbity będzie suchy. -Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno lekko przestygnąć w foremce, po czym należy je wyjąć i studzić na kratce kuchennej. -Babkę kroić całkowicie wystudzoną . Podawaćjako samodzielne danie lub z dodatkiem wędliny .