oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Babka ucierana wg oliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto babka ucierana...

Babka ucierana wg oliwkowa

Składniki:

Babka ucierana wg oliwkowa

 

  • 5 szt jaja
  • 50 dag mąki
  • 50 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • skórka cytrynowa
  • skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • masło formy

 

Sposób przygotowania:

Babka ucierana wg oliwkowa
Rodzynki przebrać, umyć, osuszyć, skórkę pomarańczową pokrajać. Cytrynę umyć we wrzącej wodzie, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. jaja umyć, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć w makutrze, dodając po 1 jaju, trochę cukru i mąki. Wlać mleko, dodać wanilię, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową, rodzynki. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem. Piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku 160-180stopni C.