Sposób przygotowania:
Pieczony indyk w ziołach prowansalskich
1. Filet z indyka dokładnie myjemy i osuszamy.
2. Do miseczki dodajemy olej, przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Dokładnie mieszamy marynatę.
3. Gotową marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki, aby mięso się dobrze zamarynowało.
4. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez około godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby mięso się przyrumieniło. Filet możemy przewiązać sznurkiem wędliniarskim przed pieczeniem by nabrał odpowiedniego kształtu.
5. Upieczone mięso możemy podawać z sosem i ziemniakami lub serwować jako wędlinę na kanapki.
2. Do miseczki dodajemy olej, przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Dokładnie mieszamy marynatę.
3. Gotową marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki, aby mięso się dobrze zamarynowało.
4. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez około godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby mięso się przyrumieniło. Filet możemy przewiązać sznurkiem wędliniarskim przed pieczeniem by nabrał odpowiedniego kształtu.
5. Upieczone mięso możemy podawać z sosem i ziemniakami lub serwować jako wędlinę na kanapki.