iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka w czekoladowe kropki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Babka pyszna w smaku i piękna z wyglądu jest to ciasto z gatunku tych co każda porcja wygląda inaczej.

Babka w czekoladowe  kropki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka w czekoladowe kropki

 

  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Babka w czekoladowe kropki

ETAP 1:

Babka w czekoladowe  kropki
Olej dodać do bardzo dobrze ubitych jajek.

Całe jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać olej i wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Babka w czekoladowe  kropki
Część ciasta dokładnie wymieszać z kakao.

Z całego ciasta odłożyć około 1/3 i wymieszać z kakao.

ETAP 3:

Babka w czekoladowe  kropki
Formę musimy dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać.

Większą formę do babki lub taką okrągłą z kominkiem około 20 cm średnicy dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką

ETAP 4:

Babka w czekoladowe  kropki
Ciasto w formie wykładać warstwami.

na dnie rozsmarować niewielka ilość jasnego ciasta na środku jasnej warstwy włożyć część ciasta z kakao i przykryć jasną, następnie ciasto ciemne i jasne na koniec ciemne.

Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 1 godziny po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem