Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Babka w paski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dwukolorowa babka na Wielkanoc.

Babka w paski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka w paski

 

  • 25 dag margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 200 ml oranżady
  • 6 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklaka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Babka w paski
Mąkę przesiewamy do miseczki z proszkiem do pieczenia, wcześniej odsypujemy 2 łyżki mąki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały i miksujemy na puszystą, jasną masę. Gdy masa będzie jednolita, a cukier się rozpuści, dodajemy na przemian porcjami mąkę, oranżadę i rozpuszczoną margarynę. Gdy dodamy składniki masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, zaś do drugiej pozostałą mąkę. Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki dodajemy na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 50 minut. Tak przygotowaną babkę, po przestudzeniu lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą.
Babka w paski
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Babka w paski
Mąkę przesiewamy, zaś margarynę rozpuszczamy.
Babka w paski
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, zaś do drugiej pozostałą mąkę.
Babka w paski
Ciasto na przemian przekładamy do formy.