agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babka w czekoladzie gorzkiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka wprost przepyszna, jest idealna na Wielkanoc i nie tylko

Babka w czekoladzie gorzkiej

Składniki:

Babka w czekoladzie gorzkiej

 

  • mąka tortowa 200 g
  • kakao 2 łyżki
  • polewa czekoladowa 2 szt
  • mleko 3 łyżki
  • masło 150 g
  • cukier 150 g
  • jajka 3 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • czekolada gorzka 1,5 szt

Sposób przygotowania:

Babka w czekoladzie gorzkiej
W pierwszej kolejności należy przygotować składniki na babkę, sparzyć jajka. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić ją. Masło należy utrzeć z cukrem na puszysty i jednolity o delikatnej konsystencji krem . Wbijać jajka. Na koniec wlać czekoladę i energicznie mieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w celu ich połączenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Włożyć do piekarnika na około 40 -50 minut do temperatury około 180 stopni C. Rozpuścić w sposób podany na opakowaniu polewy czekoladowe. Upieczoną babkę polać polewą czekoladową rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Przyozdobić w sposób dowolny.