gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Babka mocno czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwa, szybka w przygotowaniu wilgotna babka mocno czekoladowa. Nie potrzeba do niej dużo składników.

Babka mocno czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka mocno czekoladowa

 

  • 20 dag mąki
  • 5 dag czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 15 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Babka mocno czekoladowa
1. Rozpuszczamy na parzę czekoladę z margaryną – studzimy. 2. Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, stopniowo małymi porcjami dodajemy masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. 3. Ubijamy pianę z białek, delikatnie wmieszać do ciasta. 4. Przygotowane ciasto wylewamy do posmarowanej masłem i wyspanej mąką blaszki babki – pieczemy 45 minut w temperaturze 180. Upieczoną posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą albo lukrem.
Babka mocno czekoladowa
Rozpuszczamy czekoladę z margaryną studzimy
Babka mocno czekoladowa
Do utartych jajek dodajemy stopniowo mąkę i czekoladę
Babka mocno czekoladowa
Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek
Babka mocno czekoladowa
Ciasto wylewamy do posmarowanej formy pieczemy