kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babka w skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zabawna i nieco z przymrożeniem oka forma babeczki, która będzie świetnym urozmaiceniem i piękna ozdobą wielkanocnego stołu czy święconki.

Babka w skorupce

Składniki:

Babka w skorupce

 

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70ml wody
  • 70ml oleju
  • łyżka octu spirytusowego

 

  • dodatkowo 6 skorupek od jajek

Sposób przygotowania:

Babka w skorupce
Na czubku jajek zrobić jedną dziurę wielkości palca i wylać 2 jajka do miksera. Resztę jajek możemy zużyć np.na przygotowanie jajecznicy. Aby ułatwić sobie opróżnianie jajek możemy pomóc sobie patyczkiem do szaszłyków i przebić żółtko. Jajka bardzo dokładnie myjemy a następnie wlewamy olej tak aby tłuszcz pokrył dokładnie ścianki wewnętrzne jajka. Wydmuszki układamy na blasze do pieczenia na pierścieniach wykonanych z folii aluminiowej. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy wodę, olej i ocet. Ciasto przekładamy do szprycy. Wypełniamy wydmuszki ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Część ciast która wykipiała z jajek oskubać i obrać skorupkę do połowy.

Tagi:

jajko jajka