Sposób przygotowania:
Babka Wielkanocna
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, oddzielamy białko od żółtek, sparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy z niej sok. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kolejno żółtka i mąkę, ciągle miksując, na koniec wlewamy sok ze skórką z cytryny. Wylewamy ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 40 minut w 180-200° góra-dół. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy nakłuwając ciasto, jeżeli tak to babka jest gotowa, a jak nie, wydłuż czas pieczenia o 10 min. Po upieczeniu, poczekaj chwilę aż foremka przestygnie, po czym wyjmij ciasto. Ostudź je i przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, polej babkę i poczekaj aż zastygnie.Smacznego.