Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Babka Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to przepis na fajną, nie wielką Babkę Wielkanocną o smaku cytrynowym i taką też polewą z cukru i cytryny.

Babka Wielkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka Wielkanocna

 

  • 3 jajka
  • nie pełna szklanka mąki
  • nie pełna szklanka cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • bułka tarta i masło do formy na ciasto
  • Lukier
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babka Wielkanocna
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, oddzielamy białko od żółtek, sparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy z niej sok. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kolejno żółtka i mąkę, ciągle miksując, na koniec wlewamy sok ze skórką z cytryny. Wylewamy ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 40 minut w 180-200° góra-dół. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy nakłuwając ciasto, jeżeli tak to babka jest gotowa, a jak nie, wydłuż czas pieczenia o 10 min. Po upieczeniu, poczekaj chwilę aż foremka przestygnie, po czym wyjmij ciasto. Ostudź je i przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, polej babkę i poczekaj aż zastygnie.Smacznego.
Babka Wielkanocna
odziel białka od żółtek, mąkę z proszkiem przesiej
Babka Wielkanocna
do ubitych białek dodaj kolejno żółtka i mąkę
Babka Wielkanocna
wylej ciasto do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
Babka Wielkanocna
Gdy babka przestygnie, przygotuj lukier i polej nim ciasto