zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Babka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na Babkę wielkanocną

Babka wielkanocna

Składniki:

Babka wielkanocna

 

 

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna
Mąkę przesiać do miski i wygrzać. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem i sporą szczyptą soli. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, dodać żółtka, resztę mleka, wymieszać ciasto, a potem wyrabiać rękami. Wtedy dodać stopione, ciepłe masło oraz rodzynki. Jeszcze wyrabiać ciasto, aby utraciło tłuszczowy połysk. Odstawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie przełożyć do 2 natłuszczonych foremek. Znów odstawić, wyrośnięte wstawić do piekarnika. Upieczone, przestudzone babki można posypać cukrem pudrem.Smacznego