ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Babka Wielkanocna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka Wielkanocna z serkiem ricotta jest po prostu pyszna. Fajnie wilgotna i długo zachowuje świeżość. Pachnąca cytrynką. Polana czekoladą. Pycha.

Babka Wielkanocna

Składniki:

Babka Wielkanocna

 

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 300 g serka ricotta
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 100 g czekolady deserowej
  • sok z jednej cytryny
  • otarta skórka z jednej cytryny

 

  • masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Babka Wielkanocna

ETAP 1:

Babka Wielkanocna
Babka Wielkanocna z serkiem ricotta , pachnąca cytryną

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy serek ricotta, sok z cytryny, otartą skórkę ( troszkę odkładamy do dekoracji ) .

W dalszym ciągu ucieramy. Dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.

Na koniec łączymy wszystko z pianą z białek. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 45 min - 180 stopni.

Studzimy ciasto i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Posypujemy otartą skórka z cytryny.

Smacznego.


Tagi:

ciasto babka