karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka wielkanocna Karolci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna wielkanocna, dwukolorowa babka.

Babka wielkanocna Karolci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka wielkanocna Karolci

 

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna Karolci
Jajka wbijamy do wysokiej miski i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy na puszystą masę. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do miksowanej masy. Ważne! Dodając mąki i proszek cały czas miksujemy. Kostkę margaryny rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Nie musimy czekać aż roztopione masło ostygnie. Wszystko miksujemy na jednolite ciasto. Foremkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną foremkę wylewamy więcej niż pół ciasta. Do reszty dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy i wylewany na jasne ciasto. Odrobinę ciasta jasnego i ciemnego można wylać do maleńkiej foremki, by zrobić maleńką babeczkę na szczyt tej dużej. Babkę pieczemy od 50 minut w 180 st.C. Gotową babkę polewamy polewą. W moim przypadku była to polewa z rozpuszczonej gorzkiej czekolady z dodatkiem mleka. Smacznego :)
Babka wielkanocna Karolci
Gotowe ciasto jasne i ciemne wylane do foremki.
Babka wielkanocna Karolci
Maleńkie babeczki na szczyt dużej babki.
Babka wielkanocna Karolci
Upieczona babka wielkanocna.
Babka wielkanocna Karolci
Polewa: rozpuszczona gorzka czekolada z dodatkiem mleka.