iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Babka Wielkanocna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka babkę możemy piec nie tylko na Święta, ale również w inne dni. Nazwałam ją świąteczna, bo na Święta jest obowiązkowa. Ale na inne okazje też ją piekę.

Babka Wielkanocna

Składniki:

Babka Wielkanocna

 

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 25 dag margaryny,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • łyżka kakao.
  • Lukier:
  • 2 łyżki wody,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • barwnik różowy (można zastąpić barwnik sokiem malinowym).

Sposób przygotowania:

Babka Wielkanocna
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy na wolnych obrotach. Mąki mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej, miksujemy cały czas, następnie dodajemy roztopioną ciepłą margarynę i miksujemy jeszcze chwilę, następnie smarujemy foremkę do babek masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy 3/4 masy. Do masy pozostałej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na ciasto białe. Pieczemy babkę około 50 min. w temp. 170 stopni. Ucieramy lukier i polewamy ostudzoną babkę.