SUPERPRZEPIS

Babka z kardamonem i lukrem

  • 7
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Babka z kardamonem i lukrem Więcej zdjęć (5)

Smaczna babka z nutą kardamonu.

Składniki:

Babka z kardamonem i lukrem

 

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szk cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szk oleju rzepakowego
  • 6 jajek ( rozmiar M )
  • lukier :
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo :
  • czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Babka z kardamonem i lukrem
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić mikserem. Następnie wlać olej i nadal miksować. Po chwili przesiać przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem i dokładnie połączyć na gładkie ciasto. Foremkę podłużną o wymiarach 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wylać do foremki a do pozostałej części dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszać i wylać przez długość foremki na środku. Szpatułką lub nożem przez długość przeciągnąć do dna blaszki. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut a potem wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Gotową babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny czerwonego barwnika. Kroić po zastygnięciu lukru na babce.
Babka z kardamonem i lukrem
Etap 1najpierw zmiksowac jajka z cukrem dodac olej
Babka z kardamonem i lukrem
Etap 2potem dodac mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem
Babka z kardamonem i lukrem
Etap 3wylać część jasnej masy a potem czerwoną
Babka z kardamonem i lukrem
Etap 4upieczoną babkę polać lukrem czerwonym

Tagi:

jajko jajka