Sposób przygotowania:
Babka z kardamonem i lukrem
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić mikserem. Następnie wlać olej i nadal miksować. Po chwili przesiać przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem i dokładnie połączyć na gładkie ciasto. Foremkę podłużną o wymiarach 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wylać do foremki a do pozostałej części dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszać i wylać przez długość foremki na środku. Szpatułką lub nożem przez długość przeciągnąć do dna blaszki. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut a potem wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Gotową babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny czerwonego barwnika. Kroić po zastygnięciu lukru na babce.
misia5
edytaha
marietta
zewa
Misiu jasne, że dostaniesz. częstuj się :)
monikaT83
zub3r
zewa