Sposób przygotowania:
Babka dwukolorowa z dodatkiem oleju
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu cały czas miksując cienkim strumykiem dodawać olej.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać ciemne kakao i ponownie zmiksować dodając mleko.
Foremkę na babkę ( u mnie średnica 18 cm) wysmarować tłuszczem , lekko wysypać bułką tartą. Jasne ciasto przełożyć do foremki i wlać cienkim strumykiem ciemnego ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut ( do suchego patyczka)
Po upieczeniu wystudzić.
Do ciasta można dodać różnego rodzaju owoce.
Proporcje są podane na średnią foremkę , ale ja zrobiłam 2 babki w foremkach o średnicy 18 cm.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać ciemne kakao i ponownie zmiksować dodając mleko.
Foremkę na babkę ( u mnie średnica 18 cm) wysmarować tłuszczem , lekko wysypać bułką tartą. Jasne ciasto przełożyć do foremki i wlać cienkim strumykiem ciemnego ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut ( do suchego patyczka)
Po upieczeniu wystudzić.
Do ciasta można dodać różnego rodzaju owoce.
Proporcje są podane na średnią foremkę , ale ja zrobiłam 2 babki w foremkach o średnicy 18 cm.
gusia1000