BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Babka dwukolorowa z dodatkiem oleju

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną babkę z dodatkiem oleju, która zawsze wychodzi,prosta szybka a za razem bardzo smaczna.

Babka dwukolorowa z dodatkiem oleju

Składniki:

Babka dwukolorowa z dodatkiem oleju

 

Sposób przygotowania:

Babka dwukolorowa z dodatkiem oleju
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu cały czas miksując cienkim strumykiem dodawać olej.

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać ciemne kakao i ponownie zmiksować dodając mleko.

Foremkę na babkę ( u mnie średnica 18 cm) wysmarować tłuszczem , lekko wysypać bułką tartą. Jasne ciasto przełożyć do foremki i wlać cienkim strumykiem ciemnego ciasta.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut ( do suchego patyczka)

Po upieczeniu wystudzić.

Do ciasta można dodać różnego rodzaju owoce.

Proporcje są podane na średnią foremkę , ale ja zrobiłam 2 babki w foremkach o średnicy 18 cm.

Tagi:

ciasto babka