gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna babka marmurkowa, dwukolorowa, bardzo wilgotna. Idealna na Świąteczny Stół Wielkanocny. Polecam.

Babka marmurkowa

Składniki:

Babka marmurkowa

 

  • 500 g mąki,
  • 300 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 4 jajka ( oddzielamy),
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy kakao. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian jasne ciasto z ciemnym. Najlepiej łyżką, wtedy wychodzi bardziej łaciata.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

Tagi:

ciasta babki