Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa z białą czekoladą i bakaliami
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puch. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie aromat wymieszany z olejem. Zmiksować, aż masa będzie gładka.
2. Do osobnej miski przelać 1/3 ciasta i wymieszać je z kakao.
3. Formę do babki o średnicy około 22 cm wysmarować masłem lub margaryną. Wlać połowę ciasta jasnego, następnie równomiernie po całości polać ciastem ciemnym (ja robię to łyżką) i wylać równo resztę jasnego ciasta. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić.
4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nasmarować babkę czekoladą. Od razu posypywać dociskając orzeszkami ziemnymi na zmianę ze skórką pomarańczową. Odłożyć w chłodne miejsce aż czekolada stężeje. Smacznego!
2. Do osobnej miski przelać 1/3 ciasta i wymieszać je z kakao.
3. Formę do babki o średnicy około 22 cm wysmarować masłem lub margaryną. Wlać połowę ciasta jasnego, następnie równomiernie po całości polać ciastem ciemnym (ja robię to łyżką) i wylać równo resztę jasnego ciasta. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić.
4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nasmarować babkę czekoladą. Od razu posypywać dociskając orzeszkami ziemnymi na zmianę ze skórką pomarańczową. Odłożyć w chłodne miejsce aż czekolada stężeje. Smacznego!
mocsłodkości