Sposób przygotowania:
Babka z kajmakiemETAP 1:
Kajmak i mleko przełożyć do garnuszka. Mieszając trzepaczką podgrzewać, aż się połączy na jednolitą masę.
ETAP 2:
Żółtka oddzielone od białek utrzeć do białości razem z cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć.
ETAP 3:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.
ETAP 4:
Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta z górką, którą ścięłam.
Przygotować polewę podgrzewając kajmak z kremówką. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż się całkiem rozpuści. Polewą polać po wystudzonej babce. Można ozdobić dekoracjami cukrowymi. Smacznego :)