Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 866]

Babka z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Babka z dodatkiem kajmaku, który najczęściej jest kojarzony ze smakami Wielkanocnymi. Miękka, wilgotna, polana czekoladowym kajmakiem. Każdy ją lubi, od najmłodszych w rodzinie :) Polecam, nie tylko na święta.

Babka z kajmakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z kajmakiem

 

POLEWA:

  • 160 g masy kajmakowej
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 30 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Babka z kajmakiem

ETAP 1:

Babka z kajmakiem
Kajmak rozprowadzić w mleku podgrzewając na małym ogniu.

Kajmak i mleko przełożyć do garnuszka. Mieszając trzepaczką podgrzewać, aż się połączy na jednolitą masę.

ETAP 2:

Babka z kajmakiem
Do masy wsypać suche przesiane składniki.

Żółtka oddzielone od białek utrzeć do białości razem z cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć.

ETAP 3:

Babka z kajmakiem
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.

ETAP 4:

Babka z kajmakiem
Ciasto wlać do formy na babkę.

Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta z górką, którą ścięłam.
Przygotować polewę podgrzewając kajmak z kremówką. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż się całkiem rozpuści. Polewą polać po wystudzonej babce. Można ozdobić dekoracjami cukrowymi. Smacznego :)


Tagi:

babka