Babka z kandyzowanymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo prosta w przygotowaniu babka , która zaskoczy każdego smakosza słodkości. Jest niezwykle mięciutka i pięknie się prezentuje.

Babka z kandyzowanymi owocami

Składniki:

Babka z kandyzowanymi owocami

 

  • jajko 3
  • masło 10 dag
  • cukier niepełna szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 małe łyżeczki
  • olej 4 łyżki
  • olejek cytrynowy 2 łyżki
  • owoce kandyzowane 1 szklanka
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka z kandyzowanymi owocami

krok 1

babka z kandyzowanymi owocami

W większej misie łączymy ze sobą wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem. Po utarciu dodajemy jajka i dalej ucieramy.

krok 2

babka z kandyzowanymi owocami

Wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia dajemy do utartej masy. Całość delikatnie mieszamy, aż połączą się wszystkie składniki. Gdy wszystko będzie gotowe dodajemy 1/2 szklanki owoców kandyzowanych.

krok 3

babka z kandyzowanymi owocami

Formę do babki dobrze wysmarować. Na posmarowaną formę wlać masę i wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec około 1 h w temperaturze 170 stopni.

ETAP 4:

babka z kandyzowanymi owocami

Po wyciągnięciu babki z piekarnika należy poczekać aż ostygnie. Ostygniętą babkę należy polać gotową polewą czekoladową i posypać resztą owoców kandyzowanych.


Tagi:

ciasta babki