Sposób przygotowania:
Babka makowa z bakaliami
Formę na dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku. Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.
LUKIER: Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wlewając po odrobinie wody utrzeć gęsty lukier. Polać wierzch przestudzonej babki i przybrać ją według uznania.
LUKIER: Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wlewając po odrobinie wody utrzeć gęsty lukier. Polać wierzch przestudzonej babki i przybrać ją według uznania.
luna76
zbysiowa
marietta
edytaha
Alex_M
edytaha
Spróbuj koniecznie :) Gosia 56 już ją piekła i ponoć smakowała :)
zbysiowa
edytaha
Ślicznie dziękuję Madziu :) Ja dzisiaj zjadłam ostatni kawałek swojej i nadal była wilgotna. Aż żałuję, że się skończyła :)