akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Babka drożdżowa z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony w internecie. Babka bardzo puszysta, delikatne z dużą ilością bakalii, polana lukrem i udekorowana migdałami. Naprawdę bardzo smaczna. Polecam!

Babka drożdżowa z bakaliami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka drożdżowa z bakaliami

 

 

  • Lukier:
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z bakaliami
1. Ciasto: Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą, dodać pozostałe składniki i dobrze wszystko zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 2. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować w podłużny wałek i włożyć do formy na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Odstawić na 30 minut.3. Piec w 180st.C około 30 minut. Wyjąć i ostudzić.4. Lukier: Składniki połączyć, ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować migdałami. Smacznego!
Babka drożdżowa z bakaliami
Upieczona i ostudzona babka drożdżowa z bakaliami.
Babka drożdżowa z bakaliami
Babka drożdżowa z bakaliami w przekroju.