iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Mega jabłkowy placek kruchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto z ogromna ilością jabłek. Mało ciasta dużo witamin. Ciasto idealnie kruche po perfumowane olejkiem waniliowym. Duży wkład z jabłuszek z dość sporą dozą cynamonu. Cudowny zapach w domu i mega doznanie smakowe.

Mega jabłkowy placek kruchy

Składniki:

Mega jabłkowy placek kruchy

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • olejek waniliowy

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • 4 żółtka

 

  • 3 łyżki zimnej wody

 

 

 

  • cukier do smaku

 

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mega jabłkowy placek kruchy
Na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno zimne masło. Kruszymy ciasto rękami. Dodajemy żółtka i zimna wodę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Wstawiamy ja do lodówki na ok 30 min.

Jabłka obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i cynamon mieszamy.

Ciasto dzielimy na pół. Jedna część rozwałkowujemy. Układamy na dnie blaszki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach.

Jabłka lekko odciskamy i układamy na cieście. Resztę ciasta ścieramy na tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 min.

Po upieczeniu, zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.